vineri, 17 septembrie 2010

Lasagna cu spanac şi brânză ricotta


Pentru că sunt mare amatoare de bucate italieneşti şi pentru că mi-a plăcut la nebunie lasagna pe care am făcut-o cu ceva timp în urmă, m-am gândit că n-ar strica să repet experimentul, de data aceasta înlocuind sosul de carne cu un amestec de spanac şi ricotta.

Pentru 4 porţii am folosit:

250 grame paste pentru lasagna
500 de grame spanac congelat sau conservat
250 grame brânză ricotta (sau urdă nesarată)
parmezan ras
piper
o lingură de ulei de măsline
sare

pentru sosul bechamel:

40 grame de unt (2 linguri)
40 grame făină (2 linguri cu vârf)
500 ml lapte
sare
nucşoară rasă
piper

Pentru manevrabilitate, poți înmuia pastele în apă fierbinte, preţ de maximum 5 minute, apoi scoate-le pe o planşetă şi lasa-le să se usuce. Ai grijă să nu se lipească! Eu nu le înmoi niciodata, dacă nu se potrivesc, le rup.

Scurge bine spanacul de apă, apoi căleşte-l 5 minute cu puţin ulei, într-o tigaie. Ia tigaia de pe foc şi amestecă spanacul cu brânza ricotta, puţin parmezan ras, sare şi piper.

Pregăteşte sosul bechamel astfel: topeşte la foc mic untul, adaugă făina şi amestecă bine. Mai lasă pe foc câteva minute, până când făina devine aurie. Adaugă încet laptele la temperatura camerei şi continuă să amesteci. Consistenţa sosului depinde de timpul de fierbere - pentru lasagna, sosul trebuie să fie lichid, deci nu îl ţine pe foc mai mult decât e necesar.

Unge o formă de cuptor cu puţin unt şi începe să construieşti lasagna: un prim strat de paste - nu lăsa spaţiu între ele, un strat de spanac cu brânză, un strat de bechamel.


O ţii tot aşa până termini ingredientele. Finalizezi cu un strat de parmezan ras şi bagi tava la cuptor, la 180 de grade, timp de 20-30 de minute. E gata când deasupra s-a format o crustă aurie.

A meritat fiecare dintre cele 120 de minute petrecute în bucătărie.

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF