joi, 2 septembrie 2010

Lasagna de excepţie



Lasagna este un fel de mâncare senzaţional, dacă îl faci ca la carte. Altfel, e doar o altă tocăniţă.
Şi pentru că pofta de lasagna a rămas nestinsă, m-am pus pe treabă. Dacă vrei să mănânci ceva bun-bun, ia notiţe :)
Pentru o lasagna reuşită, ai nevoie de (cantităţile sunt pentru 4 persoane):

250 grame ricotta (poţi folosi cu încredere urdă românească sau mozzarella)
100 ml smântână lichidă sau lapte dulce integral
foi pentru lasagna 250 de grame - nu neaparat cele mai scumpe, preţul nu e o garanţie pentru calitate
100 grame parmezan ras
nucşoară rasă, opţional

pentru sos (sau ragu, cum îi spun italienii):

450 de grame de carne tocată de vită sau amestec vită+porc
1 ceapă
1 morcov
2 căţei de usturoi
30 de grame piure concentrat de roşii
1 pahar de vin roşu (am folosit Lambrusco, ca să respect reţeta romană, dar merge orice alt vin roşu; dacă foloseşti vin sec, pune doar jumătate de pahar)
3 linguri de ulei de măsline
250 de ml supă de carne
sare
piper negru măcinat
puţin busuoic uscat

Cureţi şi tai mărunt ceapa, usturoiul şi morcovul şi le căleşti în 3 linguri de ulei de măsline. Când sunt gata, adaugi carnea, sarea şi piperul negru. Lasă cam 30 de minute la foc mic, în oala acoperită, amestecând în acest timp.
Adaugă vinul şi mai lasă 30 de minute, tot la foc mic, capacul pe oală, până se absoarbe complet. Amestecă din când în când.
Adaugă supa de carne şi piureul de roşii, pune capacul şi mai lasă să fiarbă la foc mic timp de 90 de minute. Adaugă busuiocul şi sosul e gata.




Separat, amestecă ricotta (sau ce brânză foloseşti) cu 100 ml smântână lichidă sau lapte dulce integral.
Înmoaie foile de lasagna: scufundă-le pentru 5 minute în apă fiebinte - îţi va fi mai uşor să le aşezi în tavă, mai ales dacă tava nu este dreptunghiulară, ci ovală, ca a mea.

Pune pe fundul tăvii puţin sos, apoi aşază foile, acoperind bine tava. Pune din nou un strat de sos, peste care pune ricotta amestecată cu lapte. Presară puţină nucşoară. Continuă până termini foile. Ultimul strat va fi de sos, peste care pui ricotta şi împrăştii cu generozitate parmezan ras (eu am folosit un amestec de parmezan şi rigatello, genial).
Bagă tava la cuptor, la 160 de grade - foc mediu, pentru 20-30 de minute. Înainte de a mânca, mai las-o puţin, 5-10 minute, ca să se aşeze şi s-o poţi tăia fără dificultate.


Toarnă restul de vin în pahare şi bucură-ţi papilele gustative.

3 comentarii:

Marioara spunea...

Doamne ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!

Papila spunea...

Mulţumim! A fost şi senzaţional de gustoasă.

Carolina spunea...

Ce bine arata! Este mult de muncit.Cred ca se merita.

Print Friendly and PDF