joi, 1 martie 2012

Kimchi



Încearcă această varză murată, plină de minerale și vitamine.

Ingrediente:
4 verze românești * 6 ardei iuți roșii * 4 linguri de boia dulce * 4 linguri de sare grunjoasă * 10 cm de ghimbir proaspăt * 2 căpățâni de usturoi * 2 legături de ceapă verde * 3 linguri de miere de albine * 4 ridichi negre * 50 g de muștar boabe * 5 linguri de sos de soia * 3 linguri de ulei de pește





Pune într-o oală mare apă la clocotit. Scufundă pe rând verzele, curățate de cotoare. Lasă-le circa 10 minute la fiert. Scoate-le pe un platou și lasă-le să se scurgă și să se răcească.


Desfă-le frunză cu frunză și așază-le într-un lighean, presărând și sare grunjoasă pe ele. Îndepărtează cu ajutorul unui cuțit, nervurile mai groase și mai tari. Acoperă-le cu un capac și lasă-le până a-2-a zi la loc răcoros.


Taie ceapa mărunt, ardeiul iute în feliuțe, ridichile curăță-le și dă-le pe răzătoarea mare, iar ghimbirul pe cea mică. Taie usturoiul foarte fin și amestecă-l cu celelalte legume mărunțite, împreună cu mierea de albine, sosul de soia, uleiul de pește, boiaua iute și boabele de muștar.
Scurge apa lăsată de varză. Sterilizează 2 borcane de 3 l în cuptor.
Urmează un procedeu destul de cunoscut de mai toate gospodinele de pe la noi. Și anume, rularea foilor de varză, după ce au fost presărate cu amestec spicy de mirodenii și legume.


Fă niște sarmale mai mari dar nu le strânge foarte tare, ci mai degrabă presează-le și îngrămădește-le în borcane. Cu cât încap mai multe, cu atât mai bine.
Umple cam 3 sferturi din borcan cu varză și așază câte o farfuriuță pe gura fiecăruia. Lasă-le la fermentat. Dacă sezonul e mai cald, e gata într-o săptămâna, dacă sezonul e răcoros, durează cam 2 săptămâni.


Când varza s-a aromatizat suficient, acoperi borcanele cu capacele lor și le păstrezi în frigider. Poți să te bucuri de această varză medicament timp de 6 luni. Fă-ți un obicei și prepară-ți-o mereu, deoarece reprezintă o sursă de tinerețe, sănătate și suplețe.


Servește-o la orice masă, ori de câte ori poftești. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF