sâmbătă, 4 septembrie 2010

Zacuscă picantă


Zacusca are darul de a ne readuce, în miez de iarnă, un strop din parfumul şi gustul toamnei. Pentru un plus de bogăţie în cămara ta, măsurată în 20 de borcane de zacuscă (400 gr), ai nevoie de:

4 kg de vinete
2 kg de morcovi
2 kg de ceapă
1 kg de ciuperci champignon
4 kg de ardei sau gogoşari
3 căpăţâni de usturoi
20 frunze de dafin
6 ardei iuţi
800 g de bulion
1 l de ulei extra virgin de măsline
500 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
5 linguri de boabe de muştar
sare grunjoasă


Coacem vinetele, ardeii kapia şi ardeii iuţi la cuptor (varianta cea mai simplă). Când sunt gata, ardeii îi punem pentru 15 minute într-o oală cu capac, iar apoi îi curăţăm de pieliţă. Vinetele se scurg de apă pe o planşetă înclinată, presărate cu sare grunjoasă pe deasupra. Ciupercile le opărim pentru circa 10 minute în apă fierbinte şi apoi le scurgem de apă.

Aşezăm vasul în care vom fierbe zacusca (un lighean emailat sau o cratiţă mare) pe foc mediu, turnăm uleiul de măsline şi pe cel de floarea soarelui. Când s-a încălzit puţin, punem ceapa şi usturoiul tăiate marunt şi 15 foi de dafin. Când ceapa devine transparentă, adăugăm morcovul ras pe răzătoarea mică. Dăm focul la minim şi începem să tocăm ardeii kapia curăţaţi de pieliţă, ardeii iuţi, vinetele şi le încorporam în zacusca noastră.
Adăugăm ciupercile tăiate în feliuţe foarte fine şi amestecăm foarte des, aproape încontinuu. După circa 2 ore, punem bulionul. Râşnim cele 5 linguri de muştar şi adăugăm pulberea obţinută la zacuscă. Avem grijă să amestecăm încontinuu pentru ca zacusca să nu se lipească de fund şi să nu capete gust şi miros de afumat.
După alte 2 ore scoatem foile de dafin, cele 15 adăugate la început şi adăugăm altele proaspete, 5 la număr, pentru un plus de aromă. Punem sare după gust, iar când uleiul începe să se ridice (se observa pe margini în special), scoatem foile de dafin şi oprim focul. Lăsăm zacusca să se răcorească cam 30 de minute.


Sterilizăm borcanele la cuptor pentru 15 minute la foc minim, iar capacele le ştergem cu spirt. Când borcanele s-au răcit un pic şi pot fi ţinute în mână, începem să punem zacusca în borcane. Punem capacele şi dăm la cuptor pentru 45 de minute la foc minim. Oprim focul şi nu deschidem cuptorul pâna a doua zi, când le scoatem şi le etichetăm. Să aveţi o toamnă bogată!

Un comentariu:

Cornelia spunea...

E grea trebusoara asta!

Print Friendly and PDF