joi, 23 decembrie 2010

Caltaboşi cu orez


Caltaboşii nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun: preparatele tradiționale din porc sunt pentru români echivalentul curcanului de ziua Recunoştinţei la americani.

Ingrediente:
1 kg de ficat de porc
1 kg carne macră de porc
o fleică de şuncă cu şorici
o inimă de porc
200 g de orez fiert
5 cepe călite în 50 ml de ulei
2 linguri de coriandru pisat
1 lingură de piper negru măcinat
1 lingură de boia dulce
sare gemă sau de mare
maţe subţiri


Puneţi la fiert carnea, inima şi feica de slănină cu şorici împreună cu o lingură de sare, timp de 2 ore. În altă oală puneţi ficatul la fiert pentru 40 de minute, la foc mediu.


Căliţi cepa până devine sticloasă. Fierbeți orezul astfel: la o cană de orez, adăugaţi o cană de apă. Scoateţi bucăţile de carne şi ficatul pe o farfurie şi lăsaţi-le la răcit.
Tocaţi în robot sau daţi prin maşina de tocat carne toate bucăţile de carne fiartă( inclusiv şoriciul şi slănina). Adăugaţi orezul, ceapa, boiaua, coriandrul, piperul şi potriviţi de sare.


Montaţi dispozitivul de făcut cârnaţi la maşina de tocat carnea. Băgaţi maţul pe tulumbă, legaţi cu aţă la capăt şi începeţi să formaţi caltaboşii.
Fierbeţi caltaboşii în apă cu o lingură cu sare, pentru 30 de minute, pentru a realiza pasteurizarea maţelor.


Atenţie! Nu înţepaţi caltaboşii, pericol de spargere :) Succes și poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF