miercuri, 7 septembrie 2011

Zacuscă de ciuperci


Nimic nu se compară cu o felie de pâine țărănească cu zacuscă delicioasă și cu o cămară plină cu conserve. Așa că, nu mai sta pe gânduri, începe să o umpli cu bunătăți. Dacă respecți întocmai rețeta pe care ți-o propun, îți garantez un rezultat excelent.
Ingrediente (35 de borcane de 400 ml):
6 kg de vinete * 3 kg de ciuperci champignons * 2 kg de ceapă * 4 kg de ardei kapia * 250 g de ardei iute * 3 kg de morcovi * 1 l ulei de floarea soarelui presat la rece * 500 ml de ulei de măsline extra virgin * 15 foi de dafin * 1 borcan de muștar clasic * 6 linguri de sare grunjoasă * 1 borcan de 800 ml de bulion de roșii * 4 căpățâni de usturoi * 1 plic de boia dulce * 3 aspirine



Coace vinetele și ardeii kapia (și cei iuți), cu o zi înainte și lasă-le la scurs,la frigider. De asemenea, fierbe ciupercile în apă cu sare și pune-le la scurs.
Într-o oală foarte mare sau un lighean încăpător, toarnă uleiul de floarea soarelui și jumătate din cel de măsline. Toacă ceapa și usturoiul foarte mărunt în tocător și adaugă-le în uleiul încins. Pune și 5 foi de dafin. Adaugă și morcovul mărunțit fin în robot și lasă-le la fiert 1 h, amestecând din când în când, la foc mediu.


După 1 h, taie ciupercile în feliuțe foarte fine și pune-le peste ceapă și morcovi. Fierbe-le împreună încă 1 h, amestecând din când în când. Scoate cele 5 frunze de dafin.


Când timpul s-a scurs, toacă cu satârul ardeii copți și curățați ți încorporează-i la zacuscă, și cu vinetele procedezi în același mod. Din acest moment, timp de 2 ore, amesteci mereu, ca să nu se lipească și ardă pe fund. Focul trebuie să fie minim.


După cele 2 h, adaugă sarea grunjoasă, bulionul, muștarul, cele 3 aspirine, boiaua dulce, restul de ulei de măsline extra virgin, ardeii iuți copți și curățați și 10 frunze de dafin. Mai fierbe zacusca, fix 30 de minute, amestecând mereu.


Spală și sterilizează borcanele și capacele în cuptor. Stinge focul la zacuscă (scoate cele 10 frunze de dafin) și începe să umpli borcanele calde cu ea. Dă foc minim la cuptor și mai fierbe zacusca din borcane încă 30 de minute (poți să le așezi și unele peste altele). Nu umbla la cuptor până a-2-a zi, când aprinzi focul iar pe minim și le mai fierbi încă 40 de minute și iar nu mai umbli la cuptor până când consideri că s-au răcit foarte bine.
Gata, la cămară cu ele! Să ai o toamnă bogată!






Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF