joi, 19 ianuarie 2012

Somon cu gutuie, cartofi țărănești și mujdei aprig


Gustă acest prânz divin, plin de savoare și arome intense.

Ingrediente:
4 rondele groase de somon * 1 linguriță de rozmarin * 1 lămâie * 1 gutuie mică * 1 ardei iute roșu uscat * 50 ml de ulei de măsline extra virgin * 1 linguriță rasă de sare de mare
Pentru garnitură: 1 kg de cartofi roz * 50 ml de ulei de măsline * 1 linguriță de rozmarin uscat * 1 linguriță rasă de piper negru * un praf de sare * hărtie de copt
Pentru mujdei: 1 căpățână de usturoi * 100 ml de ulei de floarea soarelui presat la rece * 1 linguriță de oțet * 1 linguriță rasă de sare grunjoasă sau de mare * 4 linguri de apă minerală carbogazoasă






Taie rondelele de somon în două părți egale și spală-le cu apă rece. După ce le-ai scurs bine, împănează-le cu sare, coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie, rozmarinul, gutuia tăiată în felii foarte subțiri și ardeiul iute tocat mărunt. Lasă-le la macerat pentru 30 de minute.


Curăță cartofii și taie-i în patru sau șase. Asezonează-i cu rozmarin, ulei și piperul negru. Îmbracă tava de cuptor cu hârtie de copt și așază cartofii în ea. Coace-i la foc maxim timp de 20 de minute. Când s-au rumenit pe o parte, întoarce-i pe cealaltă și moderează flacăra cuptorului.
Așază bucățile de pește și feliile de gutuie într-o tavă din inox subțire, după ce ai uns-o cu 50 ml de ulei.


Pune tava cu somon direct pe tabla cuptorului la foc mediu spre mare timp de 20 de minute pe o parte și 10 minute pe cealaltă (la adăpostul cartofilor țărănești). Când timpul s-a scurs și peștele și cartofii vor fi gata simultan.


Pisează usturoiul și freacă-l cu sare, ulei, oțet și apa acidulată.


Servește peștele alături de cartofi, bucățele de gutuie, mujdei cu personalitate și castraveciori la oțet. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF