marți, 2 noiembrie 2010

Ciorbă de raţă cu tăiţei de casă


Am aflat secretul ciorbei "super" de la ţară. Unii ar zice că e vorba de apa de izvor, alţii că poate aerul curat e "vinovat". Eu i-aş contrazice şi pe unii şi pe ceilalţi. Urmaţi-mi paşii şi veţi afla şi voi taina ciorbei straşnice de la ţară.

Ingrediente:
1 spinare de raţă
2,5 l apă
2 morcovi
2 ardei roşii
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
2 cepe
2 linguri cu vegeta home made
500 ml suc de roşii
zeama de la o lămâie mare
4 linguri oţet de la ardeii iuţi
2 linguri leuştean uscat
1 lingură cimbru uscat
1 linguriţă piper negru
1 ou
250 g măciniş integral de grâu.

Într-o oală de inox puneţi cei 2,5 l de apă la clocotit. Când aceasta atinge punctul de fierbere, puneţi spinarea de raţă tăiată pe din două. Adăugaţi ceapa, morcovii, ardeii tăiaţi foarte fin şi cele 2 linguri de vegeta. Acoperiţi parţial, adică capacul să fie ridicat într-o parte. Lăsaţi oala la foc mediu spre mic circa 1 oră.
Cât timp fierbe carnea, ocupaţi-vă de tăiţei: într-un castronel bateţi oul cu 3 linguri de apă, puţină sare gemă sau de mare şi 200 g de măciniş. Când aluatul este suficient de tare, se intinde o foaie subţire cu sucitorul. Foaia astfel obţinută se îmbracă generos cu restul de făină rămasă şi se rulează strâns ca un covor. Se taie în rondele cât mai subţiri. Răsfiraţi tăiţeii şi lăsaţi-i să se usuce timp de 5 minute.

Puneţi într-o cratiţă mică 2 căni de apă la fiert. Adăugaţi tăiţeii şi fierbeţi-i pentru 5 minute în apă clocotită. Puneţi-i în strecurătoare.(Se fierb separat pentru ca ciorba sa nu iasă făinoasă.)
După 1 h, scoateţi spinarea şi lăsaţi-o la răcit pe o farfurie. Adăugaţi sucul de roşii, mărarul şi pătrunjelul. Dezosaţi carnea şi tăiaţi-o cubuleţe. Puneţi bucăţelele de carne la loc în oală. Adăugaţi şi tăieţeii, zeama de la lămâie, oţetul,cimbrul şi leuşteanul. Mai lăsaţi pe foc până mai dă un clocot. După ce aţi stins focul presăraţi piper negru pe deasupra.
Mâncați cu mămăliguţă şi ardei iute. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF