vineri, 26 noiembrie 2010

Tort Foret Noire


Acest tort este şi dulce şi răcoros, are gust şi de ciocolată dar şi de vişine acruţe. Reprezintă combinaţia perfectă de arome şi senzaţii plăcute la degustare.

Ingrediente:
Pentru blat: 5 ouă mari sau 6 mai potrivite
50 g alune crude măcinate
90 g ciocolată amăruie
150 g făină tip 650
1 pliculeţ de praf de copt
100 g zahăr
100 g unt
1 linguriţă de praf de cuişoare

Pentru frişcă: 1000 ml frişcă lichidă
100 g de zahăr pudră

900 g vişine congelate
4 esenţe de rom
zeamă de compot o cană de 250 ml
1 plic de gelatină
1 ciocolată amăruie de 90 g
100 ml lapte dulce


Puneţi vişinele la dezgheţat într-o strecurătoare.Topiţi o ciocolată într-o cratiţă mică. Adăugaţi şi 1 lingură cu lapte dulce. Separaţi ouăle. Bateţi cu mixerul albuşurile spumă cu un praf de sare. Amestecaţi untul cu zahărul tos şi cel vanilinat. Adăugaţi şi gălbenuşurile de ou peste unt şi amestecaţi bine cu mixerul până se dizolvă tot zahărul. La final, puneţi şi ciocolata topită şi răcită şi mai amestecaţi de căteva ori până aceasta din urmă se încorporează bine.

Adăugaţi alunele măcinate, praful de cuişoare şi făina amestecată cu praful de copt. Încorporați şi albuşurile bătute în compoziţie, amestecând de jos în sus.

Tapetaţi o formă de tort cu ulei şi făină. Turnaţi compoziţia blatului în formă. Daţi-o la cuptor pentru 25 de minute la foc mediu. Scoateţi blatul şi lăsaţi-l să se răcească pe grillul din cuptor, deasupra unei oale. Când s-a răcit bine, tăiaţi-l în 3, pe orizontală, cu un cuţit de pâine.



Pentru cremă: bateţi frişca cu zahărul pudră, cu mixerul. Acoperiţi cu folie de plastic şi băgaţi-o la figider.

Puneţi 100 ml de apă la clocotit. Adăugaţi gelatina şi mai fierbeţi 2 minute la foc mic până când aceasta se dizolvă. Când gelatina s-a mai răcit şi este călduţă, amestecaţi-o într-un castron cu 800 g de vişine dezgheţate şi o fiolă de rom.

Zeama de compot amestecaţi-o cu 3 fiole de rom.

Începeţi să asamblaţi tortul astfel: îmbrăcaţi forma în care aţi copt blatul cu folie de plastic şi aşezaţi prima bucată de blat pe care o insiropaţi cu 15 linguri cu zeamă de compot, adăugaţi jumătate din cantitatea de vişine cu gelatină, puneţi deasupra lor o treime din fişcă, următoarea bucată de blat însiropat cu 15 linguri cu zeamă de compot, restul de vişine cu gelatină, altă treime de frişcă şi deasupra ultima bucată din blat însiropat cu restul de compot cu rom. Acoperiţi cu folie şi puneţi o greutate de 1kg deasupra. Băgaţi la frigider pentru 4 ore.

După 4 ore, scoateţi tortul pe un platou şi îmbrăcaţi-l în ultima treime de frişcă rămasă. Folosiţi-vă imaginaţia şi ornaţi-l cu aşchii de ciocolată şi cele 100 g de vişine dezgheţate.


E delicios!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF