vineri, 19 noiembrie 2010

Dulceaţă de dovleac


Pentru dulceața mea, am ales un soi de dovleac asiatic (gustul şi mirosul sunt de pepene verde şi de lămâie parfumată), dar iese o dulceață extraordinară și din pepene galben. Dovlecelul, după caz, pepenele, este plin de vitamine şi minerale şi reprezintă un aliment medicament pentru perioadele de surmenaj fizic sau psihic.

Ingrediente:
2 dovlecei de 3 kg
4 plicuri de gelfix
1 l zahăr invertit
1/2 kg zahăr tos

Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe (se pun la uscat pentru anul viitor, în caz că aveți grădină).


Bucăţile rezultate se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă pulpa rasă cu conţinutul celor 4 plicuri cu gelfix şi cu jumătatea de zahăr tos. Se pune la foc mare până clocoteşte.


Se adaugă zahărul invertit şi cel tos, se reduce intensitatea focului şi se fierbe pănă dulceaţa se leagă, adica maxim 2 h. Se pune dulceaţa în borcane imediat ce aţi stins focul, le capsaţi şi le ţineţi întoarse ( sprijinite în capac) pentru 10 minute. Gata! E delicioasă pe clătite.

PS: Invertirea zahărului se realizează astfel: 1kg de zahăr se amestecă cu 200 ml de apă şi cu 1 linguriţă cu sare de lămâie sau zeama unei jumătăţi de lămâie până când aceasta clocoteşte. Avantajul acestui zahăr lichid este că nu mai este cancerigen şi că îndulceşte de 2 ori mai tare decât în faza solidă.

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF