vineri, 31 decembrie 2010

Cozonac cu îndulcitori naturali





De sărbători e musai să aşezi pe masă şi un platou cu cozonac delicios, preparat chiar de tine. Iată o reţetă uşor de realizat şi spectaculoasă în rezultat.

Ingrediente: ( pentru 4 cozonaci mari sau 6 mai mici)
2 kg de făină 000 * 3 cuburi de drojdie proaspătă Dr. Oetker ( cea mai bună) * 50 ml de extract din ştevie rebaudiană şi 50 ml de ceai de lemn dulce concentrat * 200 g unt topit * 1 l lapte dulce * 200 ml ulei de floarea soarelui * 10 gălbenuşuri * 1 linguriţă rasă cu sare * coaja rasă a unei portocale
coaja rasă a unei lămâi * 4 esenţe de rom * 10 pliculeţe cu zahăr vanilinat

Pentru umplutură: 400 g de nuci măcinate
5 albuşuri bătute spumă
4 esenţe de rom
2 linguri cu cacao
8 linguri cu zahăr tos sau 10 picături de ştevie rebaudiană
200 g de stafide
Pentru uns: 1 gălbenuş crud
50 ml lapte dulce

Amestecaţi laptele călduţ cu zahărul vanilinat, esenţele de rom, extractul de ştevie rebaudiană şi ceaiul de lemn dulce. Pregătiţi maiaua astfel: într-un castronel amestecaţi o cană de făină cu 200 ml din laptele îndulcit în care aţi dizolvat cele 3 cuburi de drojdie. Rezultă o pastă pe care o lăsăm la dospit pentru 15 minute la loc cald.
Într-un castron mare mixaţi gălbenuşurile cu un praf de sare. Adăugaţi coaja rasă de lămâie şi de portocală, făina şi maiaua crescută. Frământaţi energic timp de 30 minute, timp în care încorporaţi gradat untul moale şi 200 ml de ulei de floarea soarelui. Puneţi ulei pe fundul castronului şi lăsaţi aluatul la dospit circa 1 oră la loc cald, ferit de aer rece.
Amestecaţi nucile măcinate cu albuşurile bătute spumă, cacaua, cele 4 esenţe de rom şi cele 10 picături de îndulcitor. Puneţi stafidele într-un castronel şi acoperiţi-le cu apă pentru 20 de minute, după care le puneţi într-o strecurătoare.
Răsturnaţi aluatul pe masa de lucru. Împărţiţi-l în 4 bile egale. Tapetaţi tăvile cu hârtie de copt pe care o ungeţi generos cu ulei. Luaţi o bilă de aluat şi împărţiţi-o în două. Întindeţi aluatul cu mâinile cu aproximativ 5 cm mai mult decât lungimea tăvii de copt. Pe prima foaie presăraţi stafide şi împăturiţi, iar pe a-2-a puneţi nucă măcinată pe toată suprafaţa aluatului .


Rulaţi foile umplute şi împletiţi-le între ele. Puneţi cozonăcelul în tavă si mai lăsaţi la dospit pentru circa 15 minute. După ce au crescut îi ungeţi cu o pensulă cu gălbenuş amestecat cu lapte.


Bagaţi tăvile în cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 40 de minute. Scoateţi cozonacii şi răciţi-i pe o suprafaţă plană acoperită cu hârtie, întorcându-i când pe o parte, când pe cealaltă ca să nu se încruzească. Atenţie! Dacă folosiţi îndulcitor şi nu zahăr, aluatul va fi mai uşor şi va creşte foarte tare. Asiguraţi-vă ca tăvile sunt destul de mari, sau dacă sunt mai mici, faceţi 6 cozonaci, în loc de 4. Succes!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ce babani sunt! Felicitari!

Anonim spunea...

cu ce pot inlocui ceaiul de lemn?multumesc

Raa spunea...

Ceaiul de lemn dulce este bun pentru cei cu tensiunea mica sau normala, pentru cei cu tensiunea mai mare recomand utilizarea extractului de stevie rebaudiana. Cred ca si mai sanatos ar fi sa inlocuim faina obisnuita cu un macinis integral din mai multe cereale.O zi excelenta!

Print Friendly and PDF