joi, 23 decembrie 2010

Tobă de casă


Vin minunatele sărbători de iarnă, când toată familia se strânge laolaltă şi se bucură unii de alţii în preajma unor bucate alese. Una din ele este nelipsita tobă de la masa de Crăciun.

Ingrediente:
jumătate de cap de porc cu tot cu ureche
2 limbi de porc
2 inimi
o fleică de slănină cu şorici
1 kg carne macră de porc
8 foi de dafin
o căpăţână de usturoi
2 linguriţe de ienibahar
boabe de piper
2 maţe groase de porc


Spălaţi capul de porc foarte bine, după ce l-aţi pârlit şi răzuit cu cuţitul. Într-o oală mare puneţi capul, carnea, limbile, inimile şi fleica de slănină cu şorici la fiert în apă (cât să le acopere, nu mai multă) cu o lingură de sare,boabele de piper, jumătate din căţeii de usturoi curăţaţi şi pisaţi şi 4 foi de dafin la foc mediu pentru circa 3-4 ore, până când carnea se desprinde uşor de pe cap şi e fragedă de ţi se topeşte în gură. Scoateţi carnea pe un platou şi lăsaţi-o să se răcească.

Spălaţi maţele foarte bine şi pe o parte şi pe cealaltă, curăţaţi orice urmă de grăsime şi puneţi-le într-un castron cu apă rece, o lingură de bicarbonat de sodiu, o cepa tăiată solzișori şi 200 ml de oţet pentru cel puţin o oră.


Tăiaţi carnea, organele şi slăninuţa cu şorici în cuburi mici, potriviţi de sare, adăugaţi enibaharul şi 5 căţei de usturoi pisaţi, plus 2 căni din zeama (filtrată) în care au fiert.


Legaţi maţul la capăt şi începeţi să-l umpleţi cu ajutorul unei linguri mari. Luaţi în lingură atât bucăţi de carne, cât şi zeamă. Îndesaţi bine maţul şi legaţi-l cu aţă şi la capătul celălalt.
Fierbeţi tobiţele în zeama( adăugaţi şi celelalte 4 foi de dafin) în care au fiert maruntaiele şi carnea pentru o oră şi jumătate, întorcându-le din când în când cu mare grijă.


Atenţie! Le înţepaţi doar cu acul şi doar dacă este necesar, adică dacă se distinge clar o punguţă de aer în corpul tobei, şi înţepaţi exclusiv în locul acela.
Scoateţi bucăţile de tobă pe o suprafaţă dreptă şi frecaţi-le cu mujdei de usturoi pe toate părţile.


Lăsaţi-le la presat până a doua zi cu un fund de lemn deasupra şi o greutate considerabilă ( un bidon de 5l de apă). Sărbători fericite!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Excelenta!

Print Friendly and PDF