joi, 11 august 2011

Salată de gogonele sau zacuscă de vară




Iată una din salatele de vară și toamnă preferate, care reușește, de fiecare dată, să îmi mulțumească toate papilele gustative.
Ingrediente:
5-6 gogonele mari * 2 ardei kapia roșii * 2 morcovi * 7 căței de usturoi * 2 cepe medii * 250 ml de ulei de măsline extra virgin * 3 linguri de bulion de roșii * 1 lingură de sare grunjoasă * 1 linguriță rasă de piper negru



Într-o oală mare de inox pune circa 3-4 litri de apă la clocotit. Adaugă-i gogonelele și fierbe-le încă 10 minute la foc mediu.
Scoate-le într-o strecurătoare și lasă-le să se răcească. Curăță-le de pielițe și cotor și toacă-le în robot ( sau cu satârul, în cazul ăsta le fierbi 20 de minute și le tai în 4 înainte să le pui la scurs). Coace ardeii kapia, curăță-i și toacă-i mărunt.
Pune uleiul de măsline la încins într-o cratiță din inox cu fundul gros. Adaugă ceapa și usturoiul tăiate fin. Călește-le 2 minute, amestecând mereu.


Adaugă morcovul ras pe răzătoarea mică, ardeiul kapia și călește-le la foc mediu circa 1 h, amestecând din când în când. Adaugă-i bulionul, piperul, sarea grunjoasă și mai las-o pe foc fix 5 minute, de data asta amestecând-o mai des.


Servește-o rece pe felii de pâine integrală sau pe felii de mămăligă coaptă. Poftă bună!



Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF