Pare imposibil de realizat acasă, dar vă garantez că nu e nicio şmecherie la mijloc. În realizarea acestui preparat de lux aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
2 kg sare de mare sau grunjoasă
1 kg piept de porc cu şorici
2 linguri boia iute
2 linguri oţet balsamic
1 lingură de sos de soia
2 linguri condiment pentru grill
1 lingură boia dulce
1 lingură de zahăr sau miere
1 linguriţă cu cimbru uscat
5 căţei de usturoi pisaţi
1 linguriţă cardamon sau nucşoară
Carnea se taie în bucăţi de aproximativ 10 cm lungime, 4-5 cm grosime şi 5 cm lăţime. Se condimentează carnea tăiată cu boiaua, zahărul, condimentul pentru grill, usturoiul, cimbrul, cardamonul, sosul de soia şi oţetul balsamic. Se frământă carnea timp de 10 minute cu mâinile, până când condimentele se prind ca o crustă pe suprafaţa fleicuţelor.
Într-o caserolă încăpătoare se aşază un strat de 3 cm de sare, deasupra acestuia se pun bucăţile de carne la o distanţă de minim 1 cm. Se completează cu sare mai întâi spaţiile dintre fleici, iar după se acoperă bucăţile până nu se mai vede niciun colţ de carne.
Se pune capacul la caserolă şi se bagă la frigider pentru 15 zile.
După perioada de sărare, se scot bucăţile de prosciutto crudo şi se spală sub jet de apă, pentru ca sarea grunjoasă să se desprindă de pe ea. Se tamponează cu un şervet de hârtie şi se lasă pe un fund de lemn la uscat circa 10 minute pe o parte şi 10 pe cealaltă parte. Se taie feliuţe subţiri şi se mănâncă cu ceapă roşie.
Pentru şi mai multă savoare, o puteţi afuma timp de 25 de minute pe aragaz. Astfel obţinem un minunat prosciutto cotto.
În tava de cuptor puneţi folie de aluminiu sau hârtie de copt, apoi un strat de rumeguş de lemn, în formă de cerc cu diametrul de 10-15 cm. Puneţi grillul din cuptor peste tavă şi aşezaţi fleicile deasupra rumeguşului.
Îmbrăcaţi cu folie de aluminiu grillul şi tava, urmărind o cât mai bună etanşeitate.
Tava o aşezaţi la foc minim pe ochiul cel mai mare. După ce timpul s-a scurs, stingeţi focul şi lăsaţi carnea să se răcească sub folie timp de 1 oră. Scoateţi bucăţile, frecaţi-le iar cu boia şi înveliţi-le în hârtie de împachetat. Poftă bună!
2 kg sare de mare sau grunjoasă
1 kg piept de porc cu şorici
2 linguri boia iute
2 linguri oţet balsamic
1 lingură de sos de soia
2 linguri condiment pentru grill
1 lingură boia dulce
1 lingură de zahăr sau miere
1 linguriţă cu cimbru uscat
5 căţei de usturoi pisaţi
1 linguriţă cardamon sau nucşoară
Carnea se taie în bucăţi de aproximativ 10 cm lungime, 4-5 cm grosime şi 5 cm lăţime. Se condimentează carnea tăiată cu boiaua, zahărul, condimentul pentru grill, usturoiul, cimbrul, cardamonul, sosul de soia şi oţetul balsamic. Se frământă carnea timp de 10 minute cu mâinile, până când condimentele se prind ca o crustă pe suprafaţa fleicuţelor.
Într-o caserolă încăpătoare se aşază un strat de 3 cm de sare, deasupra acestuia se pun bucăţile de carne la o distanţă de minim 1 cm. Se completează cu sare mai întâi spaţiile dintre fleici, iar după se acoperă bucăţile până nu se mai vede niciun colţ de carne.
Se pune capacul la caserolă şi se bagă la frigider pentru 15 zile.
După perioada de sărare, se scot bucăţile de prosciutto crudo şi se spală sub jet de apă, pentru ca sarea grunjoasă să se desprindă de pe ea. Se tamponează cu un şervet de hârtie şi se lasă pe un fund de lemn la uscat circa 10 minute pe o parte şi 10 pe cealaltă parte. Se taie feliuţe subţiri şi se mănâncă cu ceapă roşie.
Pentru şi mai multă savoare, o puteţi afuma timp de 25 de minute pe aragaz. Astfel obţinem un minunat prosciutto cotto.
În tava de cuptor puneţi folie de aluminiu sau hârtie de copt, apoi un strat de rumeguş de lemn, în formă de cerc cu diametrul de 10-15 cm. Puneţi grillul din cuptor peste tavă şi aşezaţi fleicile deasupra rumeguşului.
Îmbrăcaţi cu folie de aluminiu grillul şi tava, urmărind o cât mai bună etanşeitate.
Tava o aşezaţi la foc minim pe ochiul cel mai mare. După ce timpul s-a scurs, stingeţi focul şi lăsaţi carnea să se răcească sub folie timp de 1 oră. Scoateţi bucăţile, frecaţi-le iar cu boia şi înveliţi-le în hârtie de împachetat. Poftă bună!
3 comentarii:
bun tare
Toate bune si frumoase, chiar foarte apetisante, sfaturile la obiect si clare.
Multumim pentru acest blog!
Am o curiozitate, ma rog, demult incerc sa "recreez " acasa: muschiul tiganesc de pe vremea lui Ceasca, dar nu-mi iese.
Stiti cumva secretul?
Daca mai traia Radu Anton Roman ii scriam...
Multumesc.
Am si un mail: lacridora@yahoo.com pentru orice informatii cu privire la acest subiect.
Trimiteți un comentariu