Dacă sunteţi vegetarieni sau tineţi post, sau pur şi simplu vreţi să mâncaţi sănătos, trebuie să încercaţi neapărat sărmăluţele din legume. Sunt extraordinar de gustoase, hrănitoare şi uşor digerabile.
Pentru umplerea unei oale medii, aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
4 cepe medii
1/2 kg de morcovi
2 cartofi
2 dovlecei raşi şi storşi
1 legatură pătrunjel
2 legaturi mărar
200 g de orez
150 g de fulgi de ovăz
2 linguriţe cu boia dulce/iute
1 linguriţă cu piper
2 linguri cu sare grunjoasă
300 ml de ulei
1 varză opărită ( murată) albă şi roşie
frunze de viţă de vie
2 roşii
o linguriţă cimbru uscat
3 foi de dafin
400 ml apa
Într-o tigaie, puneţi uleiul la încălzit şi aşezaţi pe rând ceapa taiată fin, morcovii şi cartofii raşi pe răzătoarea mică, dovlecelul ras şi stors. Se amestecă din când în când timp de 15 minute. Adăugaţi orezul, pătrunjelul şi mărarul tăiate mărunt, boiaua, piperul, sarea, cimbrul şi fulgii de ovăz. După încă 10 minute, stingeţi focul. Aluatul rezultat trebuie să fie tare.
După ce aţi opărit frunzele de varză, pe cele albe circa 15 minute, iar pe cele roşii 30 de minute, şi le-aţi desărat pe cele de viţă de vie, urmează rularea sărmăluţelor. Pe fundul oalei aşezaţi frunzele de dafin şi jumătate din părţile tari de la varză tocate mărunt, cealaltă jumătate o păstrăm pentru a acoperi sărmăluţele.
Aşezaţi sărmăluţele una lângă cealaltă, iar după ce terminaţi un rând, radeţi o roşie deasupra lor. Mai continuaţi cu încă două rânduri, iar deasupra ultimului rând, în loc de roşie, puneţi varza tocată mărunt.
Aşezaţi o farfurie deasupra, turnaţi apă fierbinte şi puneţi să fiarbă la foc mediu la început şi reduceţi din intensitatea acestuia când sărmăluţele încep să bolborosească. Le fierbeţi fix 2 ore şi jumătate. Poftă bună!
Dacă vă place ca sărmăluţele să fie mai grase, căliţi în 150 de ml varza pe care o aşezaţi pe fundul oalei şi deasupra sărmăluţelor. Adăugaţi şi o lingură de bulion la varza călită.
Un comentariu:
Ce cochete sunt sarmalutele mov. Am sa fac si eu sarmalute si am sa le invelesc numai cu varza rosie. Da foarte bine!!
Trimiteți un comentariu