sâmbătă, 4 decembrie 2010

Baclava dietetică


Atunci când organismul e puţin slăbit, glucoza din sânge scade şi simţim nevoia de dulce. În astfel de momente e bine să consumăm fructe pentru a ne reechilibra metabolismul glucidic. Iată un dulce care ajută glicemia să crescă uşor, fără să ne pună în pericol silueta.

Ingrediente:
1 pachet de foi de plăcintă
200 g alune crude
100 g de miez de nucă
6 linguri miere de albine
o cană cu ceai concentrat de lemn dulce (pentru cei fară probleme cu tensiunea, iar pentru ceilalţi înlocuiţi cu ştevie rebaudiană)
1 linguriţă cu praf de cuişoare
2 plicuri cu zahăr vanilinat
100 g unt
100 ml ulei de floarea soarelui presat la rece


Topiţi untul şi amestecaţi-l cu uleiul şi cu un pliculeţ de zahăr vanilinat. Măcinaţi alunele şi miezul de nucă şi amestecaţi-i cu celălalt pliculeţ de zahăr vanilinat.


Împărţiţi foile de plăcintă în trei (câte patru foi setul). Ungeţi tava de cuptor şi începeţi să aşezaţi prima foaie din primul set de foi pe care o ungeţi cu amestecul de unt cu ulei. Repetaţi procedeul până când ajungeţi la a 4-a foaie de plăcintă, când împrăştiaţi uniform pe suprafaţa foii jumătate din cantitatea de alune şi nucă măcinate.


Continuaţi cu alte 4 foi de plăcintă unse între ele, restul de alune şi nuci măcinate, iar deasupra puneţi foile rămase unse, bineînţeles. Tăiaţi în romburi sau pătrăţele şi bagaţi la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu.

Amestecaţi ceaiul concentrat de lemn dulce (4 linguri plantă uscată la cana de apă) cu cele 6 linguri de miere şi pudra de cuişoare. Turnaţi ceaiul uniform peste baclava atunci când o scoateţi din cuptor. După 10 minute este perfectă pentru degustare. Să aveţi poftă!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Daca este dietetica de ce mai pui miere de albine si zahar vanilat?
Ai putea inlocui cu esenta de vanilie, altfel e bomba glicemica!

Print Friendly and PDF