miercuri, 9 martie 2011

Mucenici dietetici cu alune


Astăzi e ziua celor 40 de pahare şi a sfinţişorilor delicioşi.Eu îi fac an de an, dar de data asta am decis să ăncerc o rețetă dietetică.
Ingrediente:
1 kg de făină albă * 2 gălbenuşuri * 1 ou întreg * 2 cuburi de drojdie proaspătă * 5 plicuri de zahăr vanilinat * coaja rasă a unei jumătăţi de lămâie * 2 fiole de esenţă de vanilie * 250 ml ceai de lemn dulce * 250 ml de lapte bătut * 3 linguriţe de extract de ştevie rebaudiană * 100 g de unt * 100 ml de ulei * 100 g de alune crude * 250 ml apă plată * 250 ml miere de albine * zahăr pudră * pudră de scorţişoară * un praf de sare

Mărunţiţi alunele în robot şi amestecaţi-le cu un pliculeţ de zahăr vanilinat şi o linguriţă de coajă rasă de lămâie. Faceţi un aluat moale din făină, ouă, 3 plicuri de zahăr vanilinat, esenţele de vanilie, coaja de lămâie, ceaiul din lemn dulce (în care aţi dizolvat drojdia) şi extractul de ştevie dulce. La final încorporaţi aluatului untul şi uleiul şi mai frământaţi 5 minute.




Acoperiţi cu un şervet ligheanul şi lăsaţi-l la loc cald pentru 30 de minute.


Încălziţi cuptorul, ungeţi tăvile cu ulei şi formaţi mucenicii.



Coaceţi-i la foc mediu circa 15 minute, până când se rumenesc frumos.


Din 250 ml de apă, un pliculeţ de zahăr vanilinat şi 50 ml de miere de albine faceţi siropul. Când mucenicii s-au răcit, înţepaţi-i din loc în loc cu o scobitoare şi scufundaţi-i rapid în sirop. Ungeţi-i pe deasupra cu miere de albine şi presăraţi peste ei alune pisate, zahăr pudră şi scorţişoară(opţional). Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF