marți, 2 august 2011

Chec din făină de soia cu ștevie dulce



Iată un desert super delicios, mai consistent decât cel clasic și super sănătos. Un desert care nu ne îngrașă, nu ne crește glicemia inutil, ideal pentru noi toți, în special pentru diabetici, bătrâni și copii.
Ingrediente:
5 ouă * 10 linguri de lapte * 10 linguri de făină de soia * 4 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece * 30 picături de extract de ștevie dulce * 1 pliculeț de praf de copt * coaja unei jumătăți de lămâie * 1 fiolă de vanilie * un praf de sare * 2 lingurițe de cacao * un vârf cuțit de pudră de cuișoare



Separă ouăle și bate albușurile spumă cu un praf de sare. Amestecă gălbenușurile cu uleiul de foarea soarelui, coaja de lămâie, esența de vanilie și cu făina de soia amestecată cu praful de copt. Dacă aluatul iese prea gros mai adaugă 2-3 linguri de lapte dulce. Adaugă albușurile și încorporează-le amestecând de jos în sus.
Unge o formă de cozonac cu ulei și tapeteaz-o cu făină. Toarnă 3 sferturi din compoziție, iar restul de aluat amestecă-l cu praful de cuișoare și cacaoa pudră. Răstoarnă aluatul maro peste cel din tavă și bagă checul în cuptorul încins pentru 30 de minute la foc mediu spre mare, în partea de mijloc a cuptorului.


Scoate-l pe o suprafață plană, acoperită cu hârtie de împachetat și lasă-l să se răcească, întorcându-l din când în când pe muchii.


Servește-l ori de câte ori ai poftă de ceva dulce. Poftă bună!

2 comentarii:

Cristina spunea...

Buna! As dori sa incerc reteta, dar nu am inteles exact ordinea ingredientelor. Galbenusurile si celelalte ingrediente de amesteca separat cu celelalte ingrediente, dupa care se adauga amestecul rezultat peste albusuri? Si laptele de amesteca cu galbenusurile? Arata foarte bine si as vrea sa incerc, dar nu vreau sa gresesc reteta. Multumesc anticipat!

Raa spunea...

Din ce ai scris, rezulta ca ai inteles perfect ordinea, adica se respectă ordinea clasicei retete de chec, adica albusurile batute spuma se incorporeaza la final, la aluatul din gălbenusuri si restul ingredientelor. Exact ca in reteta de pe blog! Laptele se adauga peste galbenusuri, bineinteles. Sa ai pofta!

Print Friendly and PDF