marți, 18 octombrie 2011

Plăcinte "poale-n brâu" cu varză călită



Gustă din savoarea acestor plăcinte cu varză, parfumate cu lămâie, vanilie, rozmarin și măr dulce.

Ingrediente:
Pentru umplutură:
1 varză mică * 2 mere mari * 2 cepe medii * 150 ml ulei de măsline extra virgin * 100 g de salam de vară tăiat cubulețe * 2 albușuri * 1 ardei iute * coaja rasă a unei jumătăți de lămâie * 1 lingură de ghimbir ras * 2 linguri de bulion de roșii * 1 linguriță de sare grunjoasă * 1 pliculeț de zahăr vanilinat * 2 linguri pline cu făină de năut
Pentru aluat:
700 g de făină albă * coajarasă a unei jumătăți de lămâie * un praf de sare * 500 ml de apă plată * 50 g de untură de porc * 2 gălbenușuri * 1 cub de drojdie de mărimea unei nuci
Pentru uns:
1 ou bătut  *  1 linguriță de rozmarin uscat



Pune 150 ml de ulei la încins, într-o cratiță cu fundul gros. Adaugă-i ceapa și ardeiul iute tăiate fin, varza tăiată fideluță sau mărunt și merele rase. Călește-le circa 40 de minute, la foc maxim, amestecând mereu. Când varza s-a înmuiat, adaugă-i bulionul, salamul tăiat cubulețe, sarea, ghimbirul ras, zahărul vanilinat și coaja de lămâie. Pune cratița în loc răcoros și lasă varza să se răcească bine.


Frământă un aluat potrivit din făină, untura moale, gălbenușurile de ou, coaja rasă de lămâie, apa călduță plată, un cub de drojdie și un praf de sare. Lasă-l la dospit pentru 15 minute, lângă o sursă de căldură.


Unge o tavă de cuptor cu ulei. Toarnă albușurile și făina de năut peste varza călită și încorporează-le bine.
Împarte aluatul în trei părți egale. Cu ajutorul unui sucitor întinde un dreptunghi. Taie-l în patru și umple fiecare pătrat rezultat cu umplutură de varză călită.


 Adună vârfurile de cocă deasupra fiecărei plăcinte și unge-le cu ou bătut. Presară-le pe deasupra rozmarin.


Coace-le în partea de mijloc a cuptorului pentru 40 de minute la foc mediu, iar spre finalul coacerii, dă focul la maxim și mută-le în partea cea mai de sus a lui. Astfel, se vor rumeni frumos.




Servește-le ca și fel principal, ori de câte ori ți se face foame. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF