vineri, 27 august 2010

Azi mâncăm în stil indian - spicy lemon rice

Să ne înţelegem: orezul nu înseamnă doar pilaful clasic românesc. Ca să fie gustos, bobul de orez trebuie să rămână întreg. Unii cârcotaşi zic că dacă nu e făcut pastă, îl alergi prin farfurie. Nu-i chiar aşa. Chinezii, indienii, japonezii n-au nicio problemă cu asta. Unde mai pui că drăgălaşii de asiatici îl mănâncă cu beţe - e şi asta o artă - sau direct cu mâna.

Pentru un orez demn de un restaurant indian, ai nevoie de:

1 cană de orez cu bobul lung - thai sau basmati
2 căni cu apă plată
100 g mazăre congelată
1 morcov mic
1 felie de vânătă
1 ceapă mică
3 linguri de ulei de măsline extra virgin
1 linguriţă de seminţe de muştar
1 ardei iute verde
1 linguriţă de curry
1 linguriţă de sare gunjoasă sau de mare
jumătate de lămâie

Fierbe orezul în cele două căni de apă, puse la clocotit şi sare după gust. Prepară-l la foc mic, fără grabă. Amestecă uşor, din când în când, întotdeauna cu o furculiţă, iar când mai are apă doar până la jumătatea lui, trage cratiţa de pe foc şi pune-i capac. După 5 minute apa a dispărut ca prin magie, iar orezul e frumos, bob cu bob.
Separat, într-o oală de inox pune cele 3 linguri de ulei, boabele de muştar, morcovul şi vânăta tăiate cubuleţe foarte mici, ceapa taiată fin şi mazărea congelată. Nu adăuga apă. Acoperă şi lasă la foc domol pentru 10 minute, timp în care amestecă de mai multe ori. Când mazărea s-a înmuiat puţin, pune şi rondelele de ardei iute, tăiate foarte subţiri, şi o linguriţă cu curry. După circa 2 minute, stinge focul şi pune orezul peste legume amestecând cu grijă, de jos în sus, cu furculiţa. Adaugă şi zeama unei jumătăţi de lămâie şi potriveşte de sare dacă mai este necesar. Când mănânci, adaugă-i câţiva stropi de sos de soia, pentru un plus de savoare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

fantastic

Print Friendly and PDF