joi, 26 august 2010

O franţuzoaică dulce-amăruie

În sfârşit, am făcut acasă moelleux au chocolat. Sună pretenţios? Hm, se poate. Dar pe cât de pretenţios sună, pe atât de uşor se face.
Pentru 6 porţii ai nevoie de:

100 de grame ciocolată neagră, plus alte 6 cubuleţe separate
100 de grame cacao pulbere
6 ouă
175 grame de unt
200 de grame de zahăr
1 pliculeţ de zahăr vanilinat
100 de grame de făina
un vârf de cuţit praf de copt

Amestecă, cu ajutorul unui mixer (sau cu telul, dar foarte energic, ca să nu se facă cocoloaşe) ouăle, zahărul şi zahărul vanilinat, apoi adaugă treptat făina, praful de copt şi la sfârşit, pulberea de cacao (pentru un prăjitură mai pufoasă, bate separat albuşurile până obţii o spumă tare, şi încorporează-le cu grijă în amestecul de gălbenuşuri, făină şi cacao).
Separat, în bain-marie, topeşte untul şi ciocolata şi omogenizează bine amestecul.


Toarnă acest amestec peste compoziţia de ouă, zahăr, făină şi cacao, amestecă cu o lingură, încet, până se omogenizează şi toarnă imediat aluatul obţinut fie în forme separate, fie într-o formă rotundă, tapetate cu făină sau cu hârtie de copt. Din loc în loc, scufundă pătrăţele de ciocolată - cele 6 puse la păstrare.
După 20-30 de minute la cuptor (200 de grade), lasă câteva minute să se răcească, apoi scoate prăjitura pe un platou.
O poţi orna cu cacao, cu sirop de ciocolată (amesteci jumătate de ceaşcă de cacao, cu o ceaşcă de zahăr, un pliculeţ de zahăr vanilinat, încălzeşti la foc moderat, laşi 3 minute să se topească zahărul şi siropul e gata) sau cu sos de caramel (caramelizează 1 cană de zahăr, adaugă 50 de grame de unt şi jumătate de cană de smântână dulce sau frişcă).

Îţi recomand să o mănânci caldă, cu îngheţată de vanilie alături. Este divină!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF