sâmbătă, 7 august 2010

Roşii uscate în cuptor


Dacă aveţi roşii în grădină şi se strică pentru că nu le puteţi mânca pe toate, înainte de a le împărţi vecinilor şi cunoscuţilor, citiţi rândurile de mai jos. S-ar putea să reconsideraţi.  Pentru cei care nu au o grădină de roşii, ca mine, veste bună: pentru reţeta care urmează se pot folosi şi roşiile din piaţă/hipermarket.     

        
 Pentru umplerea unui borcan de 400 de grame cu roşii uscate  trebuie să avem la dispoziţie aproximativ 3 ore.

Se aleg roşii lunguieţe, micuţe, şi se taie pe jumătate - cantitatea necesară umplerii unei tăvi de cuptor. Dacă aveţi şi roşii mai mari, taiaţi-le în 4. Se aşază bucăţile de roşii una lângă cealaltă într-o tavă de cuptor, se presară cu sare pentru a le păstra savoarea şi se bagă în cuptor pentru 2-3 ore, la foc minim. 


Sunt gata atunci când nu mai mustesc şi la atingere au o consistenţă gumoasă.


Pentru a le conserva, pregătiţi un sos în felul următor:  200 ml de ulei de măsline -virgin sau extra virgin, 50 de grame de măsline făra sâmburi tăiate cubuleţe, 5 căţei de usturoi, un ardei iute mic tăiat rondeluţe, un vârf de cuţit de sare, o linguriţă de oţet balsamic de Modena, o linguriţă de oregano, jumătate de linguriţă de busuioc uscat, un vârf de cuţit de cimbru şi puţină boia iute. Amestecaţi şi sosul este gata. Sau cel mai siplu este să le acoperiți cu ulei de măsline extravirgin simplu și să le fierbeți 30 de minute în cuptor, la foc minim.
Turnaţi în borcan o lingură de sos, apoi aşezaţi  un strat de roşii. Continuaţi alternând straturile de sos cu cele de roşii. Din când în când tasaţi cu  lingura ,pentru ca roşiile să fie bine presate. Dacă îl mâncaţi imediat / în următoarele zile, acoperiţi borcanul şi păstraţi-l la frigider. Dacă intenţionaţi să păstraţi roşiile conservate pentru iarnă, vă recomand să fierbeţi borcănelului în bain-marie pentru 20 de minute.

Sunt delicioase pe pâine neagră, focaccia, merg excelent cu o friptură sau amestecate în omletă.
Spor şi poftă bună.

Un comentariu:

Marioara spunea...

Mi-a placut foarte mult reteta

Print Friendly and PDF