luni, 9 august 2010

Sardine la cuptor


Persoanele care consumă peşte au inima sănătoasă, mintea lucidă şi trupul suplu. Asta pentru că peştele conţine Omega 3, substanţă benefică creierului şi vaselor sangvine (speciile cu cel mai ridicat conţinut de Omega 3 sunt somonul, heringul, sardina, anşoa şi macroul. Dar mai multe detalii despre beneficiile Omega 3 aici).

Pentru cârcotaşii care vor spune că peştele are oase, am o veste bună:  deşi oasele sardinelor sunt multe şi mici, după gătirea la cuptor, nu se mai simt deloc. În schimb, substanţele atât de preţioase conţinute în oase, fosforul şi calciul, nu se pierd.

Felul pe care vi-l propun este ieftin, uşor de gătit, însă absolut delicios. Aveţi nevoie de:


1 kg de sardine proaspete
1 lămâie
2, 3 fire de rozmarin proaspăt
1 linguriţă de sare
piper
1 lingură de ulei, pentru copt
hârtie pentru copt

Sardinele se curăţa şi se spală în mai multe ape, apoi se lasă la scurs. Radeţi coaja lămâii, apoi stoarceţi-o. Nu aruncaţi ce a mai rămas din lămâie: tăiaţi-o cubuleţe şi împreună cu coaja rasă, zeama stoarsă, rozmarinul tocat, sarea şi piperul, asezonaţi peştele.

Aşezaţi apoi sardinele în tavă, în care aţi aşezat în prealabil hârtia de copt şi aţi uns-o cu o  lingură de ulei.


Coaceţi sardinele timp de aproximativ jumătate de oră, după care întoarceţi-le şi lăsaţi-le în cuptor pentru încă o jumătate de oră.

Mâncaţi-le cu mujdei sau/şi sos de roşii picant, garnitură de felii de ceapă pe grill şi mămăligă. 


Nu uitaţi vinul: alb, sec :)

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF