vineri, 1 iulie 2011

Kefir home made - sursă de probiotice naturale


Dacă ai aflat despre virtuțile binefăcătoare ale kefirului, probabil că acum îl consumi în mod constant, zi de zi, bucurându-te de o sănătate mai închegată și de o poftă de viață mai accentuată. Dacă nu, mergi la magazin, cumpără o sticlă, toarnă-ți un pahar, ia o gură, bucură-te de gustul delicios și citește mai departe.

Kefirul, la origine făcut din lapte de iapă, este un prieten de nădejde care ne întărește oasele și spiritul. Ne menține tineri vreme îndelungată, plini de vioiciune și voie bună, reface flora intestinală perturbată de antibiotice sau de o alimentație haotică. Ne ferește de infecții, astm, alergiile sezoniere, anemie, ajută la fixarea calciului și magneziului în organism, stopează dezvoltarea celulelor canceroase, ușurează descompunerea lactozei, ajută la eliminarea excesului de acid uric din organism și reduce colesterolul rău.
Kefirul reprezintă o sursă valoroasă de vitamine și minerale, ajutând la reglarea tuturor organelor interne. În concluzie, ar trebui consumat fără restricții și cât mai des posibil.

Iată rețeta mea de kefir home made:

Ingrediente:
3 l de lapte proaspăt 1,5-1,8% grăsime  * 250 ml de kefir din comerț (dacă nu ai la dispoziție granule de chefir - combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri)  * o oală de lut cu capac

Încălzește laptele până la o temperatură de maxim 35 -37 de grade celsius. Toarnă kefirul pe fundul oalei de lut. Răstoarnă laptele peste acesta și amestecă-l ușor cu o lingură de lemn. Acoperă-l și lasă-l la fermentat.
Dacă este vară, procesul începe la ora 20.00 și se termină doua zi dimineață, când torni kefirul în sticle și le pui la frigider, dacă este mai frig, kefirul fermentează după 2-3 zile.
Când kefirul este pe sfârșite, cumpăra iar lapte dulce, încălzește-l ușor și repetă procesul iar și iar. Poți să-l îmbogățești cu omega 3, adăugându-i conținutul câtorva capsule gelatinoase de ulei de pește.


 Servește-l între mese, alături de covrigi, merdenele sau fulgi integrali. Să ai sănătate!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF