marți, 31 august 2010

Pastramă de curcan afumată în cuptor


Această reţetă reprezintă o alternativă sănătoasă la carnea afumată din comerţ, plină de E-uri. Carnea de curcan este o sursă de triptofan (aminoacid esenţial care, împreună cu B6, e responsabilă de producerea "hormonului fericirii" - serotonina), proteine şi vitamine din complexul B.

Pentru reţeta noastră avem nevoie de partea superioară a pulpei de curcan (cam 1 kg de carne), o căpaţână de usturoi pisat, sare grunjoasă, 2 linguri de boia iute, o linguriţă de cardamon, rozmarin, o lingură cu cimbru şi 4 linguri de oţet balsamic.
Carnea se taie în patru părţi şi se crestează din loc în loc, pentru pătrunderea condimentelor cât mai adânc în fibra cărnii. Se presează şi frământă timp de 10 minute cu oţetul balsamic şi condimentele.

Se lasă la marinat circa 12 ore într-o oală de inox acoperită, în frigider.
Afumarea: în tava cuptorului puneţi hârtie de copt sau folie de aluminiu şi presăraţi-o cu un strat de rumeguş de lemn. Cel mai bine ar fi să vă cumpăraţi câteva cârlige scurte din inox pentru agăţarea cărnii de grillul cuptorului. Dacă nu aveţi cârlige, folosiţi aţă groasă cu care legaţi carnea de grill. Tava cu rumeguş o aşezaţi în partea de jos a cuptorului, iar grillul îl puneţi cât mai sus posibil. Împărţiţi şi legaţi carnea în aşa fel încât sa stea suspendată fără să atingă rumeguşul.


Focul cuptorului trebuie să fie minim. Timpul afumarii la cald este de maxim 3-4 ore, în funcţie de grosimea bucăţii de carne. Când carnea s-a uscat suficient de tare şi e roşiatică, stingeţi focul şi puneţi-o la răcit pe o hârtie (sau scoateţi hîrtia de copt cu rumeguşul şi lăsaţi-o în cuptor să se răcească, pentru bucăţile mai groase). Poate fi pastrată timp de câteva saptămâni, învelită în hârtie şi băgată într-o caserolă cu capac, în frigider.

Este delicioasă (şi sănătoasă) în sandvişuri, salate, paste.

2 comentarii:

Tatiana spunea...

Arata incredibil ,ce-as manca-o.Sigur am sa prepar si eu.

Marcela spunea...

Am folosit reteta si a iesit super. Felicitari.

Print Friendly and PDF