joi, 26 august 2010

Şaorma de casă din piept de curcan

Astăzi vă propun şaorma de casă, muuuult mai gustoasă şi cu mai puţine calorii decât cea cumpărată.

Pentru lipii, 4 bucăţi, aveţi nevoie de 250 g de măciniş integral, 15 g de drojdie, un praf de sare şi 200 ml de apă plată. După ce aţi framântat aluatul îl puneţi deoparte să se odihnească vreo 10 minute. Împărţiţi aluatul în patru părţi egale şi jucaţi-vă cu el formând bile. Întindeţi cu sucitorul bilele cât puteţi voi de mult, dar ţinând totuşi seama şi de dimensiunile tigăii în care le veţi coace. Folosiţi o tigaie veche, chiar şi din fontă. Nu folosiţi tigaie nouă, teflonată, pentru că o stricaţi (eu am o tigaie exclusiv pentru lipii). Se coc lipiile pe ambele părţi în tigaia încinsă, neunsă cu nimic, la foc maxim. Se scot pe o farfurie şi se acoperă cu un şervet ca să se păstreze fragede şi calde.


Pentru umplutură:
400 g piept de curcan (conţinut mic de colesterol)
3 cepe mijlocii
1 ou fiert
5 lingurite cu muştar dulce
100 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
5 căţei de usturoi
3 castraveţi muraţi
150 g de varză tăiată fin
un praf de mărar uscat
o roşie tăiată în rondele foarte subţiri
un praf de sare grunjoasă
un praf de piper negru
o linguriţă de boia iute
o linguriţă de curry

Se taie pieptul de curcan în fâşii cât mai subţiri, se asezonează cu sare şi piper şi se rumenesc pe grill. Bucăţile de carne se aşază apoi pe lipii, împărţite frăţeşte. Ceapa se taie în rondele care se dau prin boia iute şi curry şi se pun pe grill până se înmoaie. Când sunt gata, pune rondelele de ceapă peste bucăţile de carne.
Prepară sosul dintr-un galbenuş de ou fiert, muştar, ulei şi căţeii de usturoi pisaţi, apoi stropeşte ceapa cu jumătate din cantitatea de sos.

În şaorma noastră urmează feliile de roşii şi castraveciorii tăiaţi feliuţe subţiri şi asezonaţi cu mărar. Ultimul ingredient care intră in compoziţia şaormei este varza amestecată cu restul de sos rămas. 


Nu mai rămâne decât să împachetăm şaorma: se pliază la bază, pe orizontală, să nu curgă compoziţia, iar după aceea se rulează pe verticală.  Se împachetează partea de jos cu o bucată de staniol şi ... poftă bună!


Fiţi isteţi: reduceţi cel puţin 300 de calorii prin eliminarea cartofilor. Cartofii ţin locul cărnii în şaorma cumpărată (de cele mai multe ori, când cumpăram şaorma, mâncăm mai mult cartofi, fiindcă sunt mai ieftini decât carnea).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am sa incerc cu lipie cumparata.

Narcisa spunea...

Este mult de mestesugit la aceasta reteta ,dar se merita.

Print Friendly and PDF