luni, 4 octombrie 2010

Buzunare dulci





Duminica obişnuiesc să fac ceva dulce. În copilărie, mama facea acelaşi lucru pentru mine şi sora mea. Pentru mine făcutul de gogoşi e un ritual, o reîntoarcere la copilărie.
Buzunărelele dulci sunt de fapt nişte langoşi, super pufoase şi delicioase.

Ingrediente:
500 g de făină alba
3 oua
200 g de zahăr
200 ml apă caldă
3 pliculeţe de zahăr vanilinat
1 cub mic de drojdie proaspătă sau 1 plic de drojdie uscată
1 linguriţă de coajă de lămâie
1 linguriţă de coajă de portocală
350 ml de ulei
1 vârf cuţit sare

Pentru umplutură;

200 g din dulceaţa preferată
100 g de crema de ciocolată
200 g de branză dulce şi sărată

Ouăle se bat cu zahărul (inclusiv cel vanilinat) şi sarea până acestea se topesc. Drojdia se dizolvă în apa caldă. Aluatul se prepară din toată făina, ouăle bătute, drojdia dizolvată, coaja rasă de lămâie şi portocală . La finalul frământării se adaugă 50 ml de ulei şi se mai frământă 2 minute. Se lasă la crescut, acoperit cu un şervet de bucatărie, circa 30 de minute.


Aluatul se împarte în patru, iar fiecare parte rezultată se intinde cu sucitorul pînă la o grosime de 2-2.5 mm grosime.


Cu ajutorul cuţitului împărţim aluatul în dreptunghiuri, punem în mijlocul dreptunghiului dulceaţă, cremă de ciocolată sau brânză şi pliem aluatul ca un buzunăraş. Marginile le presăm şi le rotunjim cu degetele.


Le prăjim în uleiul încins pe ambele părţi. Se pot pudra cu zahăr, pentru un aspect mai frumos. În brânză se adaugă 1 plic de zahăr vanilinat şi coajă de lămâie şi 2 linguri din ouăle bătute.

Aceste gogoşi sunt ideale pentru dimineaţă, lângă o cană de lapte cald.



Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF