marți, 12 octombrie 2010

Orez cu fructe de mare


La prima vedere pare o mare fudulie, dar după ce veţi fi făcut totalul preţurilor, veţi observa că lucrurile nu stau chiar aşa. Eu obişnuiesc sa-mi cumpar câte o pungă de 1 kg de fructe de mare pe lună, din care gătesc de 2 ori şi vă garantez ca iese mâncare pe săturate pentru 4 persoane de fiecare dată.

Ingrediente:
500 g de fructe de mare
1 cană de orez cu bobul lung (basmati sau thai)
2 cani de apă pentru fierberea orezului
1 linguriţă de curry
1 ardei iute
2 cepe medii
4 caţei de usturoi
1 ardei gras roşu
2 roşii rase
200 ml de ulei de măsline extra virgin
1 lămâie
1 lingură de sare grunjoasă sau de mare
1 frunză de dafin
50 ml de oţet


Se spală fructele de mare sub jet de apă rece şi se pun deoparte bastonaşele de surimi. Într-o oală de inox se pune circa 1 litru de apă la fiert. Când aceasta începe să clocotescă, se adaugă foaia de dafin, oţetul şi fructele de mare pentru 3 minute. Când timpul s-a scurs, se strecoară şi se aşază pe o farfurie.

Într-o tigaie se pun 50 ml de ulei de măsline, bucăţelele de surimi şi se presară deasupra lor puţină sare. Se lasă fix 5 minute, întorcându-se cu grijă. Se scot pe o farfurie.
Orezul se pune la fiert cu cele 2 căni de apă şi sare după gust. Când s-a umflat, se dă deoparte şi i se adaugă o linguriţă de curry. Trebuie amestecat cu grijă, cu o furculiţă, pentru a nu se transforma într-o pastă lipicioasa. Orezul trebuie să fie "al dente", nu fiert ca mămăliga.


Într-o cratiţă de inox se pune restul de 150 de ml de ulei de măsline la încălzit. Se adaugă ceapa tăiată fin, ardeiul iute şi ardeiul gras tăiat feliuţe subţiri. Se acoperă cratiţa şi se călesc legumele timp de 10 minute. Se amestecă din când în când. Se pun şi fructele de mare (fără surimi).


După încă 10 minute de amestecat, adăugăm roşiile rase pe răzătoarea mică. Se acoperă pentru încă 10-15 minute, amestecând din când în când. Când apa din roşii s-a evaporat, se pun caţeii de usturoi tăiaţi mărunt.

Adăugăm orezul şi amestecăm de jos în sus. Stoarcem zeama de la lămâie deasupra orezului şi mai lăsăm 5 minute la foc minim, amestecând regulat. La final încorporăm şi bucăţelele de surimi în orezul delicios.

E nevoie să mai spun ce gust minunat are?

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF