vineri, 8 octombrie 2010

Lapte de soia


În general, orice e preparat în casă este mai gustos, dar şi mai sănătos decât un produs din comerţ. Regula asta se aplică şi în cazul laptelui de soia preparat acasă. Am încercat şi afirm fără nicio reţinere: este mult mai gustos şi, fără aditivi alimentari, sănătos. Unde mai pui că din 200 de grame de soia obţii 2 litri de lapte de soia plus o farfurie cu chifteluţe, sau un castron generos de pate de soia, sau poate înlocui cu succes carnea în aluatul de sărmăluţe. Cum e posibil? Iată:

Ingrediente:
200 g de boabe de soia
3 l de apă
2 pliculeţe de zahăr vanilinat
4 linguri de miere sau zahăr brun

Operaţiunea începe cu o zi înaintea preparării efective a laptelui, când într-o oală de inox sau într-un vas de sticlă pui la înmuiat boabele de soia într-un litru de apă. A doua zi sau după cel puţin 15 ore, arunci surplusul de apă.


Pui în blender o cană de boabe şi trei de apă, mixezi şi după strecori amestecul rezultat printr-o strecurătoare acoperită cu tifon, aşezată deasupra unei oale.



Repeţi procedeul până termini toate boabele de soia. Restul de apă (din cei 2 litri) îl torni peste lapte, în cazul în care acesta mai rămâne. Storci bine tifonul, până când reziduul rezultat rămâne uscat. Pui tifonul cu restul de la boabele de soia deoparte.
Fierbe laptele timp de 20 de minute la foc mediu împreună cu zahărul vanilinat, apoi încă 5 minute după ce ai adăugat mierea sau zahărul. Lasă laptele să dea în clocot, amestecând in acest timp cu o lingură de lemn.

ATENTIE! Soia crudă contine antienzime care nu pot fi digerate în organismul nostru, deci nu o consuma crudă - e valabil şi pentru laptele de soia, care se va consuma doar fiert!

Crede-mă, e delicios alături de biscuiţi de ovăz. Miaaaam!

Tifonul cu restul de la boabe? Altă poveste. Sau chiar mai multe. Una dintre ele o voi povesti într-o cât-de-curând postare.

Un comentariu:

Teo B spunea...

super, incerc si eu in acest weekend mai ales ca reteta e usoara si ieftina
spor in toate

Print Friendly and PDF