miercuri, 20 aprilie 2011

Cozonac Rosenkranz


Anul acesta, de Paște, mi-am propus să testez variate rețete de cozonac din lumea întreagă, de la celebrii pandoro și panettone (un fel de Lolek și Bolek italieni), pana la învârtita moldovenească. Unitate în diversitate se aplică excelent la capitolul gastronomie. Astăzi îți propun o rețeta de cozonac nemțesc.

Ingrediente:(1 cozonac)
400 g de făină * 2 ouă * 3 plicuri de zahăr vanilinat * coaja unei lămâi * coaja unei portocale * un praf de sare * 110 ml de lapte dulce * 25 g de drojdie * 20 linguri de zahăr * 150 g de unt * 150 g de nucă măcinată (sau înlocuitor de nucă din germeni de grâu şi seminţe de floarea soarelui)


Încălzeşte laptele şi dizolvă 4 linguri de zahăr tos, zahărul vanilinat, praful de sare şi drojdia. Amestecă făina cu cele 2 ouă, coaja de lămâie, jumătate din coaja de portocală rasă şi drojdia dizolvată.


Frământă aluatul 10 minute. Rezultă un aluat tare. Amestecă untul cu coaja de portocală rămasă şi cu 6 linguri de zahăr tos. Întinde aluatul cu sucitorul în formă de dreptunghi, pe care îl ungi cu untul aromat şi presari miezul de nucă peste acesta. Rulează aluatul şi taie-l în 8 bucăţi egale.


Caramelizează 10 linguri de zahăr într-o oală de inox şi întinde zahărul topit şi pe pereţii acesteia. Aranjează bucăţile tăiate, în formă de floare şi lasă cozonacul la crescut în loc călduros pentru 1 h.


Coace-l 40 de minute la foc mediu spre maxim şi scoate-l imediat pe platou, pentru ca zahărul cameralizat să nu se întărească.

A se mânca împreună cu prietenii ori familia :)

2 comentarii:

Nadia spunea...

l-am facut si mi-a iesit fff bun. Super. Mersi pt reteta. Un Paste fericit

Raa spunea...

Este delicios! Mă bucur ca ți-a încântat papilele....Un An Nou fericit!

Print Friendly and PDF