luni, 23 mai 2011

Dulceață și sirop din flori de salcâm



Week-endul trecut mi l-am petrecut în natură, de unde am și adunat 2 sacoșe de flori de salcâm. 
O îndeletnicire încântătoare, pentru un sfârșit de săptămână reușit.
Din florile culese am făcut dulceață și sirop, în care ingredientul principal au rămas florile de salcâm, zahărul adăugat fiind în cantitate mică și acela invertit (care are putere de îndulcire dublă față de zahărul alb, rafinat), pentru că hrana sănătoasă înseamnă organism sănătos.


Pentru dulceață: ( 9 borcane de 400 ml)
2,5 kg de flori de salcâm  * 1 kg de zahăr *  1 lămâie  * 1 plic cu sare de lămâie *  4 pliculețe cu zahăr vanilinat  * 1 esență de rom  * 1 linguriță cu praf de cuișoare  * 3 litri de apă plată * 2 plicuri de gelfix 3:1  * un praf de sare


Pentru sirop: (1,5 l de sirop)
1,5 kg de flori de salcâm  * 1 kg de zahăr tos *  3 pliculețe de zahăr vanilinat  * 3 litri de apă plată * 1 plic de sare de lămâie *  coaja unei jumătăți de lămâie*  un praf de sare



Să începem cu ce este mai ușor, și anume, cu prepararea siropului. Spală individual fiecare floare de salcâm, deoarece diverse musculițe și gândăcei se adăpostesc în ele. Pune-le la fiert pentru 20 de minute în apa plată clocotită și lasă ceaiul să se macereze până a-2-a zi. Într-o oală emailată invertește zahărul astfel: 1 kg de zahăr îl fierbi pentru 10 minute la foc maxim împreună cu 200 ml de apă și 1 pliculeț de sare de lămâie (dacă face spumă cenușie  colecteaz-o și arunc-o). Adaugă ceaiul concentrat peste zahărul invertit,praful de sare, cojile de lămâie tăiate mari și lasă-le la foc mare până când scade la jumătate. Îmbuteliază siropul în sticle de sticlă și pune-le în cămară, pentru zilele toride de vară ce vor veni.

Pentru dulceață, în plus față de spălatul riguros al florilor,  trebuie să le desprinzi de pe ciorchine. Adică, după ce ai invertit zahărul, adaugă-i cei 3 litri de apă plată și florile de salcâm. După circa 1 h de fiert, pune și coaja rasă de lămâie și zeama acesteia. Fierbe dulceața încă 1 h la foc mare, adaugă-i cuișoarele, esența de rom și gelfixul și mai fierbe circa 15 minute. Sterilizează borcanele în cuptor pentru 5 minute la foc minim. Umple-le cu dulceață și mai fierbe-le încă 10 minute la foc mic în cuptor . Lasă-le să se răcească până a-2-a zi  în cuptor.

Este super parfumată și delicioasă. Ca și gust este undeva la mijloc între dulceața de nuci verzi și cea de trandafir. Dacă te-ai hotărât să încerci, multă baftă!

Un comentariu:

Larisa spunea...

Esti o gospodina desavarsita!

Print Friendly and PDF