joi, 26 mai 2011

Gogoși berlineze




Iată o rețetă de gogoși ultra pufoase pentru zilele tihnite de duminică.


Ingrediente:

1 kg de făină albă * 500 ml de lapte dulce*   100 g drojdie prospătă * 100 g zahăr brun  * 2 lingurițe de extract de ștevie rebaudiană * 4 pliculețe de zahăr vanilinat * 2 ouă * 100 g de unt * coaja rasă a unei lămâi * 1 fiolă esență de lămâie*   un praf de sare *  2 borcane de 400 ml de dulceață * 500 ml ulei pentru prăjit * zahăr pudră



Pune făina într-un lighean. Încorporează-i un ou întreg și albușul celui de-al 2 lea. Gălbenușul păstrat îl amesteci cu 2 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de lapte dulce.
Încălzește laptele, dizolvă drojdia în el, zahărul tos, cel vanilinat, praful de sare, ștevia rebaudiană și 4 linguri de făină. Lasă maiaua la crescut 10 minute la loc cald. Răstoarn-o peste făină și frământă aluatul 10 minute. Adaugă-i esența de lămâie, coaja rasă de lămâie și untul moale și mai frământă încă 10 minute. Presară pe fundul ligheanului făină și lasă aluatul la crescut într-un loc cald, după ce l-ai acoperit cu un șervet circa 30 de minute.


Împarte aluatul în 5 bucăți egale. Întinde prima bucată pe o planșetă de lucru, ajutându-te de făină (cam 3 mm grosime). Decupează cercuri cu ajutorul unui pahar. Gogoașa va fi alcătuită din 2 cercuri: unul simplu, iar cel de-al 2 lea cu dulceață în mijloc, iar pe margini (de jur împrejur) uns cu gălbenuș cu zahăr și lapte. Cele 2 cercuri le suprapui și le presezi ușor pe margini.


Coace gogoșile în ulei fierbinte pe ambele părți și presară-le cu zahăr pudră sau tos când sunt gata.


Servește-le calde sau încălzite la cuptorul cu microunde. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF