miercuri, 22 iunie 2011

Ridurile, o boală modernă

Mă gândesc dacă în alte vremuri ”cutele din obraji” reprezentau o problemă majoră ca  în ziua de azi? Demult, grija bunicii mele era să-și prindă măiastră baticul pe cap, după ce-și pieptăna îndelung părul sclipitor, să se roage și să-și trezească spiritul cu apă rece de la fântână. Și mi se părea că avea expresia cea mai blajină de pe Pământ, parcă ridurile îi accentuau bunătatea și gingășia. Cât de mult o deranjau ridurile, nu am întrebat-o niciodată, fiindcă eram doar un copil de școală primară și gândul meu zbura spre roadele pomilor și florile câmpului.
Dacă e să mă analizez pe mine, care am fost și sunt o mini-maniacă în problema ridurilor, acum, la început de ”tinerețe”, schimbări majore nu prea s-au produs pe chipul meu, dar câteva pe care le văd numai eu (oare!?) există.

Toate schimbările pleacă de la mușchii faciali care se micșorează și se lasă odată cu trecerea anilor. Cele mai periculoase pentru ten sunt curele de slăbire, crede-mă. Soarele și solarul sunt "copii mici". Cum așa? Simplu: pielea, dacă o hidratezi foarte bine și o hrănești cu uleiuri esențiale, după o baie de soare, recapătă un aspect frumos (asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm  - 1-2 ore de plajă dimineața sau seara sunt suficiente). În schimb, după 2 -3 săptămâni de cură de slăbire drastică, sau mai puțin, deși pari mai tânăr, odată cu kilogramele în minus scad și câțiva ani de pe față - la prima impresie. Însă acolo, în profunzimea straturilor subcutanate schimbarea aproape ireversibilă s-a produs. Vrem să slăbim la burtă și șolduri, dar prima grăsime care dispare este cea din tenul nostru (abia după alte încă 2 reprize de cure de slăbire începem să slăbim în ”zonele problemă”). Și uităm să ne mai studiem tenul și să observăm schimbările majore care s-au produs (pleoapele ușor căzute -  începi să dai vina pe rimel sau dermatograf că e prost și îți lasă amprentă, când de fapt problema este alta, și deși nu ai avut gușă niciodată, începi să observi că este ușor lăsată pielea din zona ei).

Ce este de făcut? 
  • Dacă tenul tău este ușor căzut masează-ți zilnic fața cu mișcări ascendente, ciupește-o și pălmuiește-o ușor ca să pui sângele în mișcare și mușchii să se încordeze.  Masează-ți mușchii ochilor în sensul invers formării ridurilor, adică în sensul curgerii sângelui prin mușchi. Prin masaj trebuie să realizăm un drenaj limfatic corect, să prevenim și să reducem micile edeme acumulate sub ochi. Masajul trebuie să accelereze circulația sangvină. 
  • Fă gimnastică facială: miră-te exagerat, încordează-ți toată fața și pumnii în același timp, spune timp de 3-5 minute: "o,a,x" și încordează-ți mușchii gâtului în reprize de cîte 10.
  • Măcar o dată pe săptămână fă-ți peeling cu mălai pentru îndepărtarea celulelor moarte. Aplică imediat zeamă de lămâie (netezește ridurile) sau albuș de ou (are efect de lifting) sau argilă (ridică mușchii faciali).
  • Când urmezi o cură de slăbire, regula de aur este aceea a consumării unei porții de colagen (supă de oase) pentru a împiedica lăsarea mușchilor faciali. 
  • Și nu uita de hidratarea și hrănirea tenului cu creme mai grase seara și mai soft pe parcursul zilei. Folosește cremă cât mai multă și cât mai des posibil. Cu cât tenul este mai hidratat, cu atât diminuezi și ții la distanță ridurile inestetice. Protejează-ți tenul de factorii nocivi (poluarea, frigul, radiațiile solare) cu un fond de ten hidratant, atât vara, cât și iarna ( ”naturală” înseamnă un machiaj discret și util tenului nostru și nu nimic). 
  • Poartă ochelari de soare, pentru protejarea zonei din jurul ochilor.
  • Bea cel puțin 1,5 l de apă pe zi și consumă fructe proaspete de sezon care sunt pline de vitamine și minerale. 
Fii consecventă și nu vei regreta!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF