miercuri, 1 iunie 2011

Cozonaci cu rahat, alune și stafide



Pentru sărbătoarea Înălțării am pregătit ouă pestrițe vopsite cu hârtie creponată roșie (am îmbrăcat ouăle fierte și fierbinți în fâșii de hârtie creponată, pe care le-am stropit apoi cu oțet) și 2 cozonaci pufoși și aromați.



Ingrediente: (2 cozonaci mari)
1,2 kg de făină albă 000 * 8 gălbenușuri * 300 g de zahăr * 6 pliculețe de zahăr vanilinat * 1 esență de vanilie * 2 esențe de rom coaja rasă a unei lămâi * 300 ml lapte dulce * 150 ml ulei de floarea soarelui *   100 g de unt   * 100 g de drojdie proaspătă *   200 de grame * 150 g de rahat colorat tăiat cubulețe * hârtie de copt





Scoate cu 1 h înainte de frământare toate ingredientele pentru cozonac, mai puțin untul. Cântărește făina și răstoarn-o într-un lighean mare. Fă o adâncitură în mijlocul acesteia, în care torni laptele călduț cu drojdia proaspătă dizolvată în el și puțină făină. Lasă maiaua la crescut circa 10 minute, timp în care bați cu mixerul albușurile spumă cu un praf de sare și 7 gălbenușuri cu 250 g de zahăr tos, 4 pachețele de zahăr vanilinat și 100 ml de ulei. Bagă albușurile la frigider, după ce le-ai acoperit. Încorporează gălbenușurile bătute și maiaua crescută la făină, împreună cu o esență de rom, una de vanilie și coaja rasă de lămăie.


Frământă aluatul circa 5 minute. Dacă este prea tare, mai adaugă albușuri bătute spumă. După cele 5 minute, pune  untul și mai frământă încă 5 minute,  ridicând și aruncând de câteva ori aluatul în lighean. Acoperă coca cu un șervet de bucătărie și pune-l la crescut în loc cald, ferit de curent.
Cât crește, mărunțește alunele în tocător și adaugă peste acestea 50 g de zahăr tos și 2 pliculețe de zahăr vanilinat, esența de rom, 3 linguri de cacao și 7 linguri de albuș bătut.


Unge-ți mâinile și planșeta de lucru cu ulei și împarte aluatul în 2 părți egale, iar pe acestea la rândul lor în 3, pe care le ungi cu amestec de alune:



și pe celelalte 3 le presari cu bucățele de rahat, după care le împletești și le pui în tava de cozonac îmbrăcată în hârtie de copt și unsă cu ulei:



Unge cozonacii cu un gălbenuș amestecat cu jumătate linguriță de lapte dulce. Bagă-i în cuptorul încins, la foc mediu (în partea de mijloc a cuptorului) pentru 1 h.



Servește-i cu cei dragi, alături de un ou roșu. Hristos s-a înălțat!








Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF