vineri, 10 iunie 2011

Varză cu mere à la Cluj



Iată un prânz "germanizat" prin simpla adăugare a merelor rase în varza călită. Rezultatul este demențial, mult mai bun decât clasica rețetă de varză la cuptor.

Ingrediente:
1 varză mică * 4-5 mere dulci * 5 cepe medii * 3 fire de usturoi verde * 1 lingură de pastă de ardei iute * 250 g de carne tocată ( 1pulpă dezosată) - pentru varianta de post pune aceeași cantitate de ciuperci * 150 g de orez cu bobul lung * 330 ml ulei de floarea soarelui * 1 legătură de mărar proaspăt* 6 linguri de bulion * 3 lingurițe de sare grunjoasă * 2 ouă * 140 ml de iaurt proaspăt * 2 lingurițe rase de piper negru * * 550 ml de apă plată 4 frunze de dafin


După ce ai spălat orezul în mai multe ape, pune-l la fiert la foc mic în 300 ml de apă plată cu puțină sare. Când a absorbit toată apa, stinge focul.
Călește 2 cepe tăiate fin și usturoiul verde tăiat în feliuțe într-o cratiță de inox, în 100 ml de ulei. Adaugă 2 frunze de dafin , carnea tocată și 250 ml de apă plată.


Călește-le circa 30 de minute la foc mic. Când apa s-a evaporat, pune 3 linguri de bulion, jumătate de legătură de mărar tocat fin, pasta de ardei iute, o linguriță rasă de piper, una de sare grunjoasă și mai lasă-le pe foc fix 2 minute.

Într-o cratiță cu fundul gros din inox, pune la încălzit 200 ml de ulei. Adaugă 3 cepe, varza și merele tocate fin. Călește-le la foc mare, amestecând mereu. Când uleiul se ridică deasupra, înseamnă că varza s-a călit și este momentul adăugării jumătății de legătură de mărar tăiată fin, a 3 linguri de bulion, a unei lingurițe de sare și a uneia de piper negru.


Unge o formă dreptunghiulară de yena cu 30 ml de ulei și începe să așezi un strat de varză cu mere călite (jumătate din compoziție), jumătate din orezul fiert, toată carnea călită, restul de orez și cealaltă jumătate din varza călită.


Deasupra lor, toarnă ouăle bătute și amestecate cu iaurtul proaspăt. Presară pe deasupra boabe de muștar.


Bag-o în cuptorul încins pentru 30 de minute la foc minim spre mediu. Servește-o cu mămăliguță și lapte bătut acru. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Print Friendly and PDF